16 Mart 2010

Sinema: Eşrefpaşalılar




Bu Cumartesi Maslak TİM Center’da birkaç arkadaşla Eşrefpaşalılar filmini izledik. Uzun zamandır DVD dışında film izlemiyordum. Temmuz’da Buz Devri 3’ü izledikten sonra sinema salonlarına ilk uğrayışım oldu bu.

Filmi beğendim zira çok yüksek bir beklenti ile gitmemiştim. Salon hıncahınç dolu olmasa da umumiyetle ailelerin çoluk çocuk geldiği yaklaşık 80 kişilik bir kalabalık vardı. Ayrılanlar da gözlemleyebildiğim kadar memnun gözüküyorlardı.

Film Eşrefpaşa civarından(İzmir) İstanbul’a göçmüş eski bir kabadayı (Davud Baba) ve mahallesini anlatıyor. Mahalle pekçok pis işe bulaşmış insanın kol gezdiği bir mekandır. Olaylar harap bir camiye yeni bir hocanın tayini ile değişiyor. Cami, avlusuna uyuşturucu saklanan, içine bir hırsızın çalıntı eşyaları satmadan önce depo olarak kullandığı, örümcek ağları ile dolu terkedilmiş bir yerdir. Tayin edilen imam daha mahalleye ilk gelişinde ekmek çalan bir çocuğa irşadda bulunması, kısa zamanda eski kabadayı ve mahallelinin gönlüne girmesiyle çok sevilen biri oluyor. Ancak cami avlusunda bulduğu bir parti uyuşturucuyu yakınca İstanbul’un en büyük mafya babası ve onun gözde elemanı olan Nusret(ki Davud Baba’nın manevi oğludur)’in can düşmanı oluyor. Hoca’yı karşısına alınca çok sevdiği mahalleli ve babasıyla ters düşen, aynı zamanda Tayyar’ın verdiği yeni görevler ve sunduğu yeni hayat ile eski hayatını ve sevdiği kızı kaybetme noktasına gelen Nusret büyük bir bunalıma düşer.Bu hayatı bırakmaya karar verir, sevdiği kız da intihar edince Allah’a isyan eder ve intihar eder. Ancak cami hocası onu kurtarır ve yeni bir hayata başlar.

Eşrefpaşalılar filmi Fethullah Gülen Hocaefendi’nin İzmir kahvelerinde bugün milyonlara varan cemaatini nasıl topladığına dair işaretler sunan, sloganında olduğu gibi sürpriz bir film. Muhafazakar ebeveynlerin çoluk çocuğu ile rahatça vakit geçirebileceği, abartısız ve kaliteli esprilere sahip hoş bir seyirlik. Çok kaliteli bir film, muhteşem bir yapıt olma gibi bir iddiası yok. Öyle de değil zaten. Ama ben filmi beğendim, beklediğimden çok daha iyi olmuş. Son tahlilde daha önceki bir yazıda da bahsettiğimiz gibi muhafazakar sinema akımına güçlü bir katkı olacak gibi duruyor. Filmin yapımcılarının filmin devamı ve benzeri yapımları yapacakları gibi bir his var içimde.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder