16 Mart 2010

Hollywood’un Gücü ve Düşünmemiz Gerekenler

11 Mart tarihinde Yenişafak Gazetesi’nde çıkan Gökhan Özcan’ın yazısından:
“Sinemanın dev bir ticari sektöre dönüşmesinde elbette Hollywood'un çok büyük rolü var. Bugün birçok dünya devletinin yıllık bütçesi kadar yeşil doları bir tek filmin yapım maliyetlerine harcayabilen ve ortaya çıkan pahalı "mal"ı da yine o ülkelere pazarlayabilen dev bir endüstriden sözediyoruz. Sinemanın Amerikan ekonomisine sağladığı getirinin sadece birkaç temel sektör kazancının gerisinde kaldığını söylersek durum çok daha iyi anlaşılacaktır.”


Hollywood güçlü bir endüstri ama bunda bizim de hiç katkımız yok mu? Mcdonalds, Pepsi ve Coca Cola gibi Hollywood’u da devleştiren biz yani dünyanın Amerika dışında kalanları değil miyiz? Yazarın şu sözleri de benim hissiyatım ile aynı:

“...çok küçük istisnalar dışında heykelcikler sadece Hollywood damgalı mallara gidiyor. Oscar heykelciklerinin biri dışında hepsi Hollywood vatandaşlarına gidiyor. Sadece bir heykelcik "En İyi Yabancı Film" dalında veriliyor. Dünyanın yüzlerce devletinde sinema aşkıyla üretilen binlerce film için sadece bir heykel var. "Hollywood, kendi sinema sektörünün en iyilerini ödüllendirmek için bir gece düzenliyor ve dünyanın diğer milletleri bu geceyi gezegenin sinema gecesi kabul ediyorsa, bunda Amerikan film endüstrisinin ne suçu var?" diye düşünülebilir. Bu yaklaşımda hem biz dünyalılar aleyhine, hem Hollywood aleyhine epeyce soru işareti var.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder