10 Mayıs 2010

bir reklam ve zararını bile bile tiryakilik

Geçen hafta (29 nisan) Taraf Gazetesi’nde gördüğüm bir reklam afişi çok hoşuma gitti. ‘Bu kitabı hiç almadınız, çünkü vicdansızsınız.’ Gibi bir sloganı vardı. Hayy Kitap’ın yayınladığı Cep Tehlikesi isimli kitap Selim Şeker’e ait. Sadece 15 yıl önce nüfusun %99’ unda olmayan cep telefonu artık günümüzde 12 yaş üzeri nüfusun %90’dan fazlasında var.(Rakamlar kesretten kinaye ama çok da yanlış sayılmaz)


Cep telefonları yaydığı radyasyonla yoğun kanser riskini hayatımıza sokuyor. Yeni nesillerimiz bu riskle büyüyor. Muhtemelen 15 -20 yıl sonra etkilerini daha somut olarak göreceğiz. Öte yandan bu satırların yazarı da bu kitabı büyük ihtimalle okumayacak. Çünkü pekçok insanda olduğu gibi “bunları zaten biliyorum” psikolojisi bende de var. Onu geçin insanoğlu zararını bile bile pekçok zararlı alışkanlık ve tiryakiliğin peşinden ayrılamıyor. Mesela sigara. Önceleripaketlerin üzerinde küçük bir punto ile ‘sigara sağşığa zararlıdır.’ Yazardı. Sonra sigaranın çeşitli zararları büyük büyük boyutlarla yazılmaya başlandı. Bir bakkal ya da markette sigara reyonunun önüne geçip baktığınızda sanki bir sigaranın sağlığa zararlarını anlatan afişler sergisine bakmış gibi oluyorsunuz.

Anak bu da çare olmadı ve sigaranın zararları bilinmesine rağmen kullanılmaya devam ediliyor. Şimdi de kocaman resimler koyacaklarmış. Bence bu da çok etkili olmayacak. Ama en azından evde babasının sigara paketini gören çocuklar belki de ürküp korkacak ve sigaraya daha ön yargılı olacak.

Bu arada çok küçük yaşlardan itibaren çocuklarının yanında sigara içen ve onlara sürekli sakın sigara içme diyen ebeveyn ve öğretmenlere lanet okuyorum.

Cep Tehlikesi- Selim Şeker

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder