26 Ekim 2010

Türban Siyasi Simge Değildir!


Türbanın siyasi simge olduğuna katılmıyorum. Bugün manto ve üzerine türban giyilmesi moda olmuştur. Eskiden kadınlar başörtüsü takarlardı evet ama üzerine daha başka bir örtü alırlardı(şal,örtme,yaşmak..vs) Yani evdeki başörtüsünün üzerine dışarı çıkarken böyle bir örtü alırlardı. Şimdi kapalı giyinmeyi tercih eden bir bayan üzerine beline kadar kendini örten bir giysi alsa ona nasıl bakılır?Üniversiteye hiç alınmaz.

Türbanı siyasi simge olarak görenler aslında nefretlerini sergiliyorlar. İnançlı insanların önemli mevkilere gelmesini çekemiyorlar. Bugün Boğaziçi, İTÜ gibi üniversitelerde bulunan inançlı öğretim görevlilerinin üzerinde çok ağır bir baskı var. Hepsi de tedbir yapıyor, namazlarını gizli gizli kılmak durumundalar. Öğrenildiği takdirde akademik olarak ilerlemeleri imkansız. Kimse bunun böyle olmadığını inkar edemez. Bayanların bunu gizlemeleri ise tamamen imkansız. Necla Arat'ların profesör olduğu yerde nasıl olacak bu?

Peki eskiden türban sorunu yoktu diyenler neyi göz ardı ediyor? Şunu. Eskiden inançlı kesim kızlarını bu oranda okutmuyordu. Şimdi herkes okuyor ve iyi bir mesleğe kavuşmak istiyor. Ev hanımı olup çoluk çocuk bakmakla yetinmiyor. Bu iyi bir şey.

Ben türbanın modern bir tesettür olduğuna inanıyorum. Bunu siyasi simge olarak görenler bu insanların ne örtmesini öneriyorlar peki? "Bizim analarımız tarlada başörtüsü takardı", diyenler bir genç kızın başında beyaz bir "dane" ile toplum içine çıkmalarını bekleyemez. Çünkü o analarımız köy dışına çıkarken, şehre giderken, düğünde dernekte baş örtüsünün üstüne daha büyükçe bir örtü alırlardı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder