29 Kasım 2010

Okudukça: Kalb İbresi


Kalb İbresi Muhammed Fethullah Gülen Hocaefendi’nin Kırık Testi serisinden hazırlanan 9. kitaptı. Büyük kısmını yazın başında okumuş; biraz tembellik, biraz da çeşitli aksaklıklar sebebiyle bitirememiştim, bitirmek yeni nasip oldu.

Kitap öncelikle çok ağır. İnsanı gerçekten derin bir iç muhasebeyle baş başa bırakıyor. İnsan kalbinin boşluklarını, nefsinin kendisiyle oynadığı oyunları tek tek görüyor. Adeta aynaya bakıyor. Suçlayıcı bir üsluba sahip olmasa da insan kalbinin marazlarını öyle güzel tespit ediyor, bulup çıkarıyor ki hiç hatırlamadığımız/hatırlamak istemediğimiz günahlarımız karşımıza geliveriyor. Hassasiyetlerimizin zayıflığını ortaya seriyor.

Yanlış anlaşılmasın, kitap acı bir reçete sunuyor. Demiyor ki sen yandın, bittin,öldün. Umutsuzluk aşılamıyor. Sıkıntılarını ortaya döküyor ve ‘bak, kalp ibreni yeniden ayarlaman gerek’ diyor. O yüzden sık sık Risalelerde Bediüzzaman’ın ağır bir ilaç gibi diye tarif ettiği Abdülkadir Geylani’nin bir eserini okurken ne kadar zorlandığını, nefsine ağır geldiği için nasıl yarıda bıraktığını ve tekrar okuduktan sonra nasıl bir ferahlama duyduğunu anlattığı bölümleri hatırladım.

Kalb İbresi böyle bir kitap. Derinlemesine analiz yapmak boyumu hayli aşan bir hadise olur. Kalbi hassasiyetlerinizde kayıplar yaşadığınızı düşünüyorsanız, ibreyi yeniden ayarlamak için iyi bir fırsat diyebilirim sadece. Beni aşan analizleri okumak için birkaç tavsiye yazı:

Kalbimizin İbresi Neyi Gösteriyor?-Nihat Dağlı
Kalb İbresi: Edebiyatın Kayıp Kelimeleri - Yıldız Ramazanoğlu
Kalbimin İbresi'ni Yeniden Ayarlarken... -Senai Demirci
"Kalp İbresi" -Fatma Karabıyık Barbarosoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder