18 Temmuz 2011

Okudukça: Comfort to the Enemy



Çağdaş Amerikan edebiyatında suç türü üzerine yazdığı romanlarla önemli bir yere sahip olan Elmore Leonard’ın Comfort to the Enemy isimli kitabı uzun bir ara verdiğimiz Okudukça bölümümüzün son misafiri oldu. Aslında Şubat ayından itibaren irili ufaklı pek çok kitap okudum. Ama artık yazmaya pek vakit bulamıyorum. Yine de ara ara bu şekilde devam edeceğim.
Kitaba dönelim. İngiltere merkezli Orion Books tarafından basılan bu roman ya da uzun hikâye Carl Webster isimli bir kanun adamının 1940lı yıllarda suçla mücadelesini anlatıyor. Kitabın ilk bölümlerinde kahramanın gençliği ve nasıl polis olmaya karar verdiği anlatılıyor. Ancak ana tema 2. Dünya Savaşı sırasında esir alınan Alman askerleri ve bunlardan birine, Jurgen’e , aşık olan Shemane ile esir kampından kaçan Jurgen’i yakalamaya çalışan Carl arasında geçiyor.
Konu 2.Dünya Savaşı olunca elbette artık gına getirdiğimiz Yahudi meselesi var. Tarihte kaydedilen en büyük insanlık dışı olaylardan birisi olan Yahudi soykırımına insan olarak elbette üzülüyoruz ancak her platformda bir şekilde dile getirilen bu mazlumiyeti şimdi o mazlumların torunları başkalarına yapıyorlar. Ve bunu Batıda kimse ağzına alamıyor zira hemen antisemitizmle suçlanıyorlar. Bu şekilde işini kaybeden birçok gazeteci var. Bu yüzden bıktırıyor, zira benim gözümde Hitler, Firavun ve Buhtunnasar arasında hiçbir fark yok.
Kitabı okurken hep sanki bir film senaryosu okuduğumu düşündüm. Sağlam bir yönetmenin elinde çok güzel bir filme dönüşebilir bu kitap. Zaten pek çok kitabı film yapılmış. Russell Crowe ve Christian Bale gibi isimlerin oynadığı 3:10 to Yuma bunlardan biri.
Hikâye yazarın hayatından çok şey taşıyor. Mesela kahramanımız Carl da aynı Leonard gibi 2. Dünya Savaşı sırasında donanmada görev yapıyor. Savaştan önce kitaptaki Jurgen gibi Detroit’te, daha sonra da hikâyenin geçtiği Oklohoma civarında yaşamış Elmore Leonard.
Zevkle okunabilecek bir polisiye yazarı keşfettiğimi düşünüyorum

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder